Revine moda cenzurii?

Revine moda cenzurii?
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 15/04/2024, 09:42
Actualizat: 15/04/2024, 10:13

Am auzit, recent, că Ministrul Culturii din România, în urma unor articole care au apărut pe la diverse surse de informare, a decis interzicerea a două filme rusești, care urmau să fie difuzate în niște cinematografe de stat, aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce, deoarece, declară ministrul „este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”.

Urmărind informația, am mai aflat că, pentru închirierea sălilor de cinematograf, Ambasada Rusiei ar fi achitat o taxă, așa cum procedează orice entitate care dorește să închirieze spațiul, pentru proiectarea vreunui documentar sau film. Dar legea nu e aceeași pentru toți, se pare. Cu alte cuvinte, ne alegem clienții, pare a spune instituția care conduce și comandă cultura din România. Nimic greșit într-o selecție riguroasă, însă interzicerea proiecției, după ce niște contracte au fost semnate, cu postări vădit războinice pe Facebook, cu gălăgie pe toate culoarele cunoscute, o fi atitudinea de care România are astăzi nevoie?

Ce urmează?

Doamna ministru, cu eleganța pe care o are atunci când crede că spune ceva prețios, îi va interzice din cinematografele și teatrele românești și pe Cehov, pe Gogol, pe Bulgakov? Sunt ruși, ce mai caută în România care se opune războaielor și nedreptăților? Îi va șterge din memoria contemporanilor pe poeții născuți în aceeași țară care au aruncat înspre oameni nu cu bombe, ci cu picături din propriile inimi, prin versuri pe care nu le putem uita? „În larma lumii ne-ntâlnirăm,/O zi ca orice altă zi,/Fără de bucurii iubirăm,/Fără tristeți ne-om despărți”, spunea rusul Mihail Lermontov, născut pe la 1814, așadar – prea puțin probabil contemporan cu ideile conducătorilor ruși de azi, care mitraliază parte din lume și amenință cealaltă parte a ei.

Ce va face ministerul culturii din România, în 2024? Ne va spune să uităm că a existat poetul Serghei Esenin, care spunea „ (…) În dorinți încep zgârcit să fiu,/Te-am trăit sau te-am visat, doar, viață?/Parcă pe un cal trandafiriu/Vesel galopai spre dimineață.//Toți suntem vremelnici pentru veci/Rar ning fragii frunzele deșarte…/Binecuvântat să fie, deci,/Că trăiesc și că mă duc spre moarte.//” Să nu mai simțim ca Esenin? Să nu mai plângem, odată cu el? Doar e rus și trebuie șters din memorie!

Sau poate vor schimba numele de străzi din București sau din alte orașe care onorează marii compozitori ruși! Și îi vor interzice, desigur, în sălile de spectacol, în marile întâmplări puse la cale de operă sau de teatre simfonice. Fără Ceaikovski, fără Rahmaninov! Să mai uităm și de actorii ruși, mai ales de cei care încă trăiesc. Să nu mai apară în niciun film pe care, din regretabile erori, l-ar putea viziona ministrul culturii din România de azi! Ar putea ascunde vreo propagandă, vreun plan malefic al celor care aruncă bombe, în fiecare clipă.

Nici pictorii ruși n-ar mai trebui promovați, înțeleși, căutați. Uitați de Marc Chagall, așa cum și eu voi încerca să uit cum am văzut numele său, nu demult, pe bannere generoase, pe străzile unei mari capitale europene (nu București!), pentru promovarea unei expoziții de mare clasă, la un muzeu de artă cum noi, din păcate, n-am ști să administrăm niciodată.

Cultura română are clienți și își alege clienții, așadar. Și, indiferent dacă e vorba de PUȚINă sau multă eficiență în deciziile luate, în cazul de față cele două filme rusești nu pot fi redate pe ecranele de stat al cinematografelor din București. Ce gândire scurtă au unii! Ce aproape le e războiul de creier! Face „poc” în fiecare clipită…


Citește și:

Dinu Săraru ne vede

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?

Săptămâna altfel, săptămâna la fel

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar